2022-03-20

Mesevirág (Achimenes) rizómák és Oxalis hagymák kiszedése, mesevirágok ültetése

A mesevirágokról és az Oxalisokról két tavalyi bejegyzésben írtam részletesebben:
Tavaly március 8-ra már minden el volt ültetve, idén csak 10 nappal később kerültek földbe az Achimenes rizómák. Az Oxalisok e sorok írásakor sincsenek még elültetve. Hamarabb virágoznak, mint a mesevirágok, még ráér.
A rizómák kibányászásának módszere tavaly óta annyit változott, hogy Gombóc és Emília (az új, fiatal macskák) nem hagytak volna a konyhában nyugodtan dolgozni, ezért az emeleti fürdőszobába költöztem, ahová a macskák nem mehetnek be. A cserepeket egy papírral bélelt alomtálba borogattam ki, így kevesebb föld szóródott szét, mint tavaly.

Papírral bélelt alomtálba kiborított cserép Oxalis hagymákkal
Idén is találtam a cserepekben szálkás gyalogormányos (Otiorhynchus sulcatus) lárvákat, de kevesebbet, mint tavaly. Viszont sok cserepet nem sikerült időben kiszárítanom, és a rizómák egy része károsodott, illetve tönkre is ment. A Himalayan Sunrise fajtából az egyik cserépben egy rizómát sem találtam, a másik cserépben is csak két aprót. Ezeket azonnal el is ültettem, remélem, lesz belőlük növény. Ha nem, ezt a fajtát megpróbálom újra beszerezni.
A Forget Me Not fajtából egyik cserépben sem volt egyetlen rizóma sem. Ezt a fajtát nem fogom pótolni. Egyébként is szerettem volna csökkenteni a fajták számát, mert túlságosan zsúfolt volt az üvegház, és a  Forget Me Not pont egy olyan fajta volt, amelyiktől könnyen megválok. Szép, nagy virága van, de nálam rövid ideig virágzott, vannak ennél jobb kék virágú fajtáim is. 
A cserepek oldalára ragasztott, szigetelőszalagra írt tavalyelőtti felirat még mindig jól látszott, így a rizómák ismét az előző évben használt cserepekbe kerültek.

Az Oxalisok földje sem száradt ki teljesen, az O. deppeinél sok növénynek csak a levelei száradtak el, a húsos gyökerek még megvoltak. Ha sikerül jól kiszárítani ősszel a cserepeket, ezek el szoktak tűnni.

Oxalis deppei húsos gyökerei
Az Oxalisok cserepeiben valamivel több gyalogormányos lárva volt, mint a mesevirágokéban, de a hagymákban kevés kárt tettek, rengeteg Oxalis deppei és O. lasiandra hagymám fog kimaradni ültetés után. 

Szálkás gyalogormányos (Otiorhynchus sulcatus) lárvák Oxalis deppei földjében, a hagymák és a gyökér találkozásánal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése