2022-06-04

Egy ragadozó és egy szép kártevő

Az üvegházban egy paprikapalántán üldögélt az alábbi videón látható gyűrűslábú gyilkospoloska (Rhynocoris annulatus). Egy rokon faj, a gyilkospoloska (Rhynocoris iracundus) gyakori a kertünkben, de a gyűrűslábúval eddig csak egyszer találkoztam sok évvel ezelőtt, ezért nagyon megörültem neki. A telefonommal kisméretű rovarokról jobb videókat tudok készíteni, mint fényképeket, a nagyítás nem rontja annyira a minőséget, mint a fotóknál, ezért készült inkább videó. Jobb is, mert az állat hamar elrepült, nem lett volna idő beállítani a fotót. Íme a videó:
 
A gyilkospoloskák ragadozók. A gyakoribb fajt sokféle zsákmánnyal megfigyeltem már a kertben. Puha bogárlárvákon, hernyókon kívül különféle bogarakat és más poloskafajokat is elfogyaszt.
A blog Poloskagyűjtemény oldalán a rablópoloskákra vonatkozó Reduviidae fül alatt mindkét gyilkospoloska fajról és a családba tartozó, a kertünkben is élő többi rablópoloska fajról is láthatók régebbi képek.

A ribizli egyik kártevője a ribiszkeszitkár (Synanthedon tipuliformis), más néven üvegszárnyű ribiszkelepke. Kertünkben is előfordul, találok időnként egy-egy elszáradt, kirágott belsejű ribiszkeágat, és néha magát a lepkét is lehet látni.
Nálunk eddig jelentős kárt nem okozott. Rengeteg ribizlibokrunk van (magról kelnek, és ahol nincsenek útban, meghagyom), az a néhány tönkre rágott ág nem számít. A lepke viszont nagyon szép, így tulajdonképpen örülök is a jelenlétüknek.
Pár napja az öntözőkannám fülén üldögélt egy példány.

Készült róla videó is, itt több nézetből is látható. A film vége felé a zenei kíséretet a cicáinkat kísérgető, foghíjas szomszéd kandúr szolgáltatja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése