2022-03-02

A szálkás gyalogormányos kártétele

Ma reggel föltűnt, hogy egy magról kelt tűzeső (Heuchera) fonnyadozik. Ez akkor szokott előfordulni, mikor a szálkás gyalogormányos (Otiorhynchus sulcatus) lárvái megeszik a növény gyökerét. A levélrózsát finoman meghúzva kiderült, hogy most is ez történt, a levélrózsát könnyedén le lehetett emelni a talajról.

Tűzeső (Heuchera) magonc lerágott gyökérrel
Közvetlenül a növény alatt a földben rengeteg lárva volt. Ezeket nem fotóztam, hanem gyorsan likvidáltam. Később a növény gyöktörzséből is több lárva kipotyogott, a fotózásig csak egy maradt rajta, ez látható a képen. Közelebbről:

Szálkás gyalogormányos (Otiorhynchus sulcatus) lárva és a lárvák rágásnyomai
A képen látható összes gödröcskét egy-egy lárva vájta ki.

Ilyenkor a növények legtöbbször megmenthetők. A levelek nagy részét levágom, a tövet levélrózsákra szétszedem és a megmaradt részeket jól kimosom, hogy véletlenül se maradjon bennük lárva. A szárdarabok földbe dugva meggyökeresednek, párásítani se kell, csak tűző naptól védeni és a földet nedvesen tartani. 
Ez most egy fiatal növény volt, nagyon rövid szárrészek maradtak csak, és azok is össze-vissza vannak rágva, így ebben az esetben nem biztos, hogy a növény megmarad.

A szálkás gyalogormányosról itt láthatók képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése