2022-02-05

Díszpaprikák tűzdelése, padlizsán, földicseresznye és tulipánpaprika vetése

Február 3-án befejeztem a díszpaprikák tűzdelését. Most 11 szőrös paprika (Capsicum pubescens), 19 Etna jellegű és 44 Black Pearl palántám van. Ez soknak tűnik, de még lehetnek veszteségek, egy részüket pedig nem magunknak nevelem. Black Pearlből 21 tő kell a nappali ablakában lévő cserepekbe, és néhány tövet szeretnék a ház mögötti virágágyásba is ültetni.

Díszpaprika palánták a vécéablakban
Szőrös paprika (Capsicum pubescens Guatemelan Orange) és Black Pearl palánták
Etna jellegű (zöld) és Black Pearl (lila) díszpaprika palánták
Február 3-án elvetettem a tulipánpaprikát, Kecskeméti lila padlizsánt és a földicseresznyét (Physalis peruviana). Florimo általános virágföldbe vetettem, és Florascába tűzdelek. Tavaly a Florimo tápanyagtartalma túl kevés volt, ezért idén nem abban nevelem a palántákat, de vetéshez jó, mert laza szerkezetű, és nagyon kevés csíraképes magot tartalmaz. 
A padlizsán tavalyról maradt, 2023-as lejáratú bolti mag volt, a többi saját termésből szedett mag. A földicseresznye 2020-as, a tulipánpaprika 2021-es termésből származik. A már széttűzdelt palánták mind a tavalyi termés magjából keltek.
Fedeles átlátszó műanyag dobozokba vetettem, a dobozokat kelésig a fűtőtest mellett tartom és a növényeket szikleveles állapotban tűzdelem.

Még van a kertben az augusztusban vetett retekből. Az ágyásra szórt lombon kívül több réteg fátyolfólia is védi a hidegtől. Sokáig épen maradt, de januárban -15 °C körüli hideg is volt, ekkor már megfagyott a gyökerek földből kilógó része. A földben lévő gyökér nagy része viszont még jó, két-három naponta kiszedek ennyit:

Húsvéti rózsa és Japana F1 japán retek fogyasztásra alkalmas része

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése