2021-03-19

Cukorrépás-fahéjas csiga

Nem áll szándékomban sok receptet közzétenni, csak néha egy-egy ötletet az aktuális terményekhez, kerti munkákhoz kapcsolódóan. 
Közeleg a pasztinák vetésének az ideje, de az erre szánt helyet még nagyrészt elfoglalja a cukorrépa. Igyekezni kell megenni, felhasználni. Ennek egyik módja a céklával kevert saláták készítése, erre majd egy másik bejegyzésben kerítek sort. Most édességre vágytam, ezért cukorrépás-fahéjas csiga készült.
Egy púpos tányérnyi megtisztított cukorrépát lereszelek és sok fahéjjal megpárolok, plusz cukrot nem adok hozzá. Ez lesz a töltelék, amit egy sok vajjal és tejjel gyúrt kelt tésztába töltök. Fél kg liszthez adok egy tasak szárított élesztőt, kb. 12 dkg olvasztott vajat, sót, porcukrot ízlés szerint és annyi langyos tejet, hogy lágy legyen a tészta, de még éppen ne ragadjon. Kelesztés nélkül rögtön vékonyra kinyújtom, rákenem a tölteléket, felcsavarom, és 16 darabra vágva (most végül 17 db lett) tepsire rakom. 40-50 °C-ra állított sütőben megkelesztem, majd kb. 180 °C-on megsütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése