2023-05-13

Tejfölös málnatorta

A sütemény a kertben termett málnával készült, így kerülhetett ebbe a blogba. Korábban már megírtam ezt a receptet, de azóta többször megsütöttem, több mindent lemértem, inkább lecserélem a régi bejegyzést erre a pontosabb változatra.

Mézes tortalap

120 g mézet felforrósítunk 100 g vajjal és 1/2 dl tejjel.
Mikor kissé kihűlt, hozzáadunk 160 g kristálycukrot, 1/2 citrom levét, 2 tojást és jól kikeverjük. (Ha citromlét a mélyhűtőből vesszük ki, a keverék hűtése meg is van oldva.) Tovább kevergetve hozzáadunk 600 g finom lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát és 1 csipet sót (a sót el is lehet felejteni, nem érződik).
A homogén masszát félórára betesszük a hűtőbe, utána már nem ragacsos, lapokká nyújtható.
Míg a tészta hűl, leszabunk 4 sütőpapír darabot úgy, hogy a tepsi aljánál valamivel szélesebb legyen. A tepsimbe 38x21 cm-es lapok férnek, a sütőpapírt úgy szabtam le, hogy az egyik oldala 38 cm legyen, a másik oldala viszont kétoldalt túlnyúljon a tepsi aljába tett tésztán, hogy a papírnál fogva még melegen ki lehessen emelni a megsült lapot a tepsiből, és mehessen bele a következő tésztalap.
A lapok pontos méretét könnyű eltalálni, ha a papírra fölrajzoljuk a tepsi belsejét, így látszik, mekkorára kell kinyújtani.
A kihűlt tésztát 4 részre vágjuk, a darabokat sütőpapírra téve kinyújtjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 5-8 percig sütjük. Mire kinyújtunk egy lapot, az előző nagyjából megsül, így folyamatosan lehet dolgozni. A kisült lapot papírral együtt forrón rácsra tesszük, és egyből mehet a tepsibe a következő. Miután az utolsó is kisült, elkészítjük a krémet, közben kihűlnek annyira a lapok, hogy össze lehet majd rakni a tortát.

Krém

Kb. 0,5 kg kiolvasztott (vagy friss) málnához 150 g porcukrot adunk és villával jól összetörjük, majd hozzákeverünk 900 g tejfölt (két nagy pohár, ebbe később palántázunk).

Összeállítás

Egy tortalapot visszateszünk a tepsibe, kicsit meglocsoljuk rummal (félliteres üvegben lévő rumból kb. 2 kétujjnyi kell a 4 lapra) és rákenjük a krém negyedét. Rátesszük a következő lapot és ugyanígy járunk el - locsolás - krém - tortalap. Ha a legfölső lapra kicsit kevesebb krém marad, nem baj, de azért legyen rendesen bekenve a teteje.

Fogyasztás előtt legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni. Ennyi idő alatt a tészta beszívja annyira a krémet, hogy szeletelhető torta lesz belőle.

A kész torta:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése