2023-01-12

Sütőtöktermés és két recept

A kerítésre futtatva termesztett Solor fajtájú sütőtököt október elején szedtem le, addigra tönkrementek a növények. A termés:


A képen látható mennyiség 4 tövön termett. Később találtam még egy termést, az nem szerepel a fotón.

A tököket a hűvös kazánházban tartom. Korábban tároltam a melléképületben is, de ott a párás hidegben nagyon hamar romlani kezdtek, hamarabb, mint a szüleimnek ajándékozott példány a meleg lakótelepi lakásban.
Most jól tartják magukat, egyetlen tökön lettek foltok, ezt gyorsan felhasználtam.
Az a bizonyos foltos tök még egyben:


Ketté vágva:


A folt még nem hatolt mélyen a termés húsába, alig kellett valamit kivágni. 
Ennek a töknek elég vékony volt a húsa, a színe is lehetett volna szebb, nem is volt igazán édes. Egyetlen példány alapján még nem lehet a fajtáról nyilatkozni, de egyelőre úgy tűnik, a Solor nem jobb, mint a sok helyen kapható, hasonló kinézetű Uchiki Kuri. Korábban már termesztettem azt a fajtát, annak ennél valamivel vastagabb volt a húsa. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a többi tavalyi, Solor fajtájú tök.

Ezt a kicsi, vékony húsú tököt nem érdemes sütőben sütni. Vékonyan meghámoztam, kockákra vágtam, a mikróban puhára pároltam majd villával pürévé nyomkodtam.

A tökpüré szűk felével tökmagos zsömlét sütöttem.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
5 dkg olvasztott vaj
a tökpüré
20 dkg sós, pirított tökmag
2,5 dl langyos víz
annyi tej, hogy a tészta megfelelő állagú, csak kissé ragadós, lágy tészta legyen

A hozzávalókat összegyúrtam, bő félórára betettem kelni a 40 fokra állított sütőbe. Miután megkelt, a tálból lisztezett munkalapra borított tésztát 8 fele vágtam, a háromszög alakú darabokat kivajazott tepsire rakosgattam és ismét a sütőben kelesztettem további nagyjából fél órát. Mikor úgy láttam, hogy eléggé megkelt, fölcsavartam a hőmérsékletet 200 °C-ra és kb. 30 perc alatt megsütöttem.
Az eredmény:


A tökpüré másik felét sütemény tésztájába kevertem.

Hozzávalók:
20 dkg olvasztott vaj
4 tojás
30 dkg cukor
a tökpüré
kb 0,5 kg liszt (nem mértem meg, lehet, hogy valamivel kevesebb volt)
2 zacskó sütőpor
1 dl dió ledarálva
annyi tej, hogy megfelelő, kevert tészta állagú masszát kapjunk, legalább 2 dl lehetett
birsalmasajt
aszalt szilva
mazsola
0,5 liternyi pucolt dió apróra vágva

A hozzávalók közül a birsalmasajt alapanyaga, a tök és a dió származik a kertből. A darált dió nem szerepelt az eredeti elképzelésben, de pucolás közben előkerültek jó ízű, de megfeketedett szemek is, ezeket nem akartam a sütemény tetejére szórni, inkább ledarálva kevertem a tésztába. A mennyiséggel lehet variálni, ha több a darált dió, kevesebb lisztet lehet használni.

Először kikevertem a vajat, a cukrot és a tojást, majd beletettem a tököt, ezzel is kevertem egy kicsit a masszát. Utána hozzáadtam a darált diót, a sütőport és apránként a lisztet és a tejet. Mikor megfelelő sűrűségűnek találtam, belekevertem az apróra vágott birsalmasajtot, aszalt szilvát és a mazsolát, kivajazott tepsibe öntöttem és a tejére szórtam az apróra vágott diót. Kb. 170 °C-on tűpróbáig sütöttem.
A mostani sütemény alja kicsit megégett, de azért finom. Ilyen:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése