Édességek Szilveszterre
Szilveszterre mindig csinálok gyümölcssalátát, tejszínhabbal szoktuk enni.
Idén szerényebb változat volt, nem vásároltunk hozzá déligyümölcsöket, csak mazsolát és őszibarack befőttet, az alap az ősszel eltett birssel kevert fahéjas-szegfűszeges almabefőtt volt.
Hozzávalók:
1 db. 1700 ml-es alma-birs befőtt
2 doboz 820 g-os őszibarack befőtt
kb. 25 dkg nagy szemű mazsola (a lila csemege mazsola a legjobb, de azt most nem kaptunk)
kaktuszgyümölcs
kb. 1 dl rum, de lehetne több is
A mazsolát előző nap beáztattam rumba. Másnap összekevertem a befőtteket a mazsolával és a sziklakertből a télálló kaktuszokról (melyek valószínűleg az Opuntia phaeacantha változatai) frissen szedett, megpucolt kaktuszgyümölccsel. A kaktuszgyümölcs a fagyoktól megpuhul, de nem romlik meg, mindig ilyenkor szoktam felhasználni. Idén nem sok termett. Meg tudnánk többet is enni, megpucolni viszont bőven elég volt ennyit is. Pepecselős munka és közben mindig beleáll a kezembe néhány tüske.
A leszüretelt gyümölcsök:
Először csap alatt késsel levakarom a gyümölcs felületéről a tüskéket. Nem mindig sikerül a gyümölcsöt jó helyen megfogni, ilyenkor állnak bele a kezembe az apró tüskék. Lehetne persze erős gumikesztyűvel is fogni, vagy papírba csavarni, de legtöbbször inkább megkockáztatom a szúrásokat, mert így egyszerűbb.
A gyümölcs sajnos nem kiadós, rengeteg nagy, kemény mag van benne, és a húsa nagyon vékony.
A képen egy kisméretű termés van, a nagyobbakban több a mag, de a hús nem vastagabb.
A kimagozott gyümölcs héjáról lekaparom a húst, ez kerül fölaprítva a gyümölcssalátába. Aránylag kis mennyiség is ad egy kis színt a salátának, és az íze is érezhető. Érdemesebb így felhasználni, mint magában megenni.
A kész gyümölcssaláta:
30-án készítettem egy tortát is, amit Szilveszterkor kezdtünk enni. A Youtube felkínált egy joghurtos tortáról szóló videót. A torta nagyon csábító volt, ki kellett próbálni. Ez az:
Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy nem keményítővel főzött áfonyát tettem bele, hanem egy kis üveg alma-arónia lekvárt mélyhűtött málnával kiegészítve. Eredetileg fekete ribizli lekvárral terveztem, de az alma-arónia volt kéznél, és azzal is jó lett.
A tortaformám sokkal nagyobb, mint a videóban szereplő, ezért az ott megadott mennyiség dupláját készítettem.
Hozzávalók
Tészta:
4 tojássárgája
kis só
80 g porcukor
120 g olvasztott vaj
300 g liszt
1 tasak sütőpor
Krém:
1000 g görög joghurt
60 g kukoricakeményítő
160 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
4 tojásfehérje
csipet só
Összegyúrtam a tészta hozzávalóit - akkor is jó lesz, ha nem keverjük ki előre a tojássárgáját a cukorral és a vajjal, hanem mindent csak zutty, beleteszünk egy tálba és összegyúrjuk. Nem akart rendesen összeállni a tészta, ezért adtam még hozzá két púpos kávéskanálnyi tejfölt is. A tészta felét belenyomkodjuk a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába, a másik felét fél órára betesszük a mélyhűtőbe.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez összekeverjük a görög joghurtot a keményítővel és a vaníliás cukorral. A csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, apránként belekeverjük a cukrot is. A habot lazán beleforgatjuk a joghurtos keverékbe.
A sütőformába nyomkodott tésztát megkentem a lekvárral, rámorzsoltam egy kevés fagyasztott málnát, majd ráöntöttem a krémet. A torta tetejére reszeltem a mélyhűtőből elővett tésztát, majd 180 °C-on 40 percig sütöttem. Egy óráig még a kikapcsolt sütőben kell hagyni, majd kivenni. Ha kihűlt, ehetjük.
Így nézett ki a kész torta:
nagyon guszta - nekem főleg a torta, azért a salátára is nyeltem párat, mire a tortáig értem - a torta után pedig kimentem enni és fehér-piros tortákra gondoltam...
VálaszTörlés