2023-01-19

Diós kevert tészta birslekvárral

Korábban itt már tettem föl képet arról, hogy néznek ki a frissen összeszedett diók.
Pár kilónyit már megpucoltam, a zömének ehető a belseje. Az íze a megfeketedett szemek nagy részének is jó, amelyiknek nem, annak a szaga is más, könnyű kiválogatni.
A dióbél átlagos kinézete ilyen:


A képen szereplő diót kevert tészta készítéséhez használtam fel.

Hozzávalók:
23 dkg darált dió (így sikerült, lehetne 20 vagy 25 dkg is)
27 dkg liszt (fél kilóra egészítjük ki a darált dió mennyiségét)
2 tasak sütőpor
20 dkg olvasztott (vagy puha) vaj
30 dkg cukor
4 tojás
4 dl tej

Kikevertem a vajat a cukorral és a tojással, majd apránként, a tejjel felváltva hozzáadtam a liszt-sütőpor-dió keveréket. Kivajazott tepsiben kb. 170 °C-on 3/4 óráig (tűpróbáig) sütöttem.
A kész süteményt birslekvárral töltöttem.
Ilyen lett:


Finom, jó állagú a tésztája. Valószínűleg ki fogom próbálni lekvár nélkül is a tésztához kevert birsalmasajttal, aszalt gyümölcsökkel, darabos dióval a tetején.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Beleszúrsz egy tűvel (ez lehet hústű, kötőtű - én késsel szúrom), és ha nem ragad rá a tésztamassza a szuronyra, akkor már megsült.

      Törlés