2022-09-18

Hullott alma szezon

Idén bőséges az almatermés, különösen a kert alsó részén lévő édes, sárga almát termő fánk roskadozik. A fa hatalmas, az alja terítve van hullott almával. Nagy része már ehető, édes, finom, de nem áll el.


Az almával borított terület a képen láthatónak sokszorosa. Csak annyit szoktam összeszedni, amennyit elfogyasztunk vagy elajándékozunk, mert a fűben jobban eláll, mint rekeszben. 
Folyamatosan sütök, főzök belőle, naponta megeszem 5-6 darabot nyersen, de az összmennyiséghez képest mindez elhanyagolható.
Rekeszszám kapják a szomszédok, barátok, de képtelenség megenni. Azért igyekszünk.

Mindig van valami almás étel, ahogy elfogy, készül a következő. Gyakran van gyümölcsleves málnával, most abból is sok van. A mai termés például:

Ennek egy részét megesszük frissen, ami marad, azt lefagyasztom vagy gyümölcsleveshez felhasználom.

Gyakran sütök almás süteményeket, most a legújabbat mutatom meg.

Először elkészítjük a sütemény tetejére szórandó omlós morzsaréteg tésztáját. Hozzávalói:
10 dkg puha vaj
13 dkg liszt
9 dkg porcukor
Ezt összegyúrjuk és félretesszük.
Utána megpucolunk annyi almát, amennyi 4 részre vágva egy lapos tányéron elfér. Keverhető birssel is. Amelyik almanegyedből sokat ki kell vágni, azt külön rakjuk, abból turmixolt alma lesz a tésztához.
Az alaptészta keresztanyám kakaós lepényének és a reszelt almás piskótának a kombinációja. 
Hozzávalók:
4 nagy vagy 5 kicsi tojás
25 dkg cukor
15 dkg puha vagy olvasztott vaj
Kb. fél kg turmixolt alma, keverhető sült birssel (valószínűleg nyerssel is, de úgy nem próbáltam)
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
+ annyi tej, amennyitől megfelelő sűrűségű (önthető, de nem túl híg) masszát kapunk

Már korábban megpároltam egy lepottyant birsalmát a mikróban, ez is az almapép része lett. A birs összetevő:


Az összes előre megtisztított alma és birs:


Később ez kevésnek bizonyult, a sütemény összeállításakor a tányérban lévő mennyiséghez tettem még egy kisebb almát.
A műanyag edényben lévő almát botmixerrel pépesítettem. A mérlegen látható érték pohárral együtt értendő.
Ezután elkészítettem a tésztát: kézi robotgéppel kikevertem a vajat, a cukrot és a tojást, hozzáadtam az almapépet, majd a sütőporral kevert lisztet és annyi tejet, hogy megfelelő állagú legyen a massza. Ezt kivajazott tepsibe öntöttem és telenyomkodtam a szeletekre vágott almadarabokkal. Ekkor így nézett ki, a sötétebb csíkok birsszeletek:


Erre rámorzsoltam a korábban összegyúrt liszt-vaj-porcukor keveréket, majd előmelegített sütőben kb. 175 °C-on 1 órát sütöttem.
A kész sütemény:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése