2022-04-05

Virágok március végén

A diófa előtti ágyás szélén a hónap közepén már javában virágzott ez a krókusztelep:

A legkorábban nyíló krókuszok
Mellettük valamivel később nyíltak a kék virágú hagymás íriszek és egy csíkos virágú krókusz, ami valószínűleg magról kelt.

Recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata, ismeretlen fajta) és magról kelt krókuszok
Március végén volt teljes virágzásban a hófény (Chionodoxa).

Hófény (Chionodoxa)
Néhány virág már kinyílt a büdös hunyoron. Érdekes színfolt a sok halványzöld virág, de elsősorban szép, örökzöld leveleivel díszít.

Büdös hunyor (Helleborus foetidus)
Március végén elkezdtek virágozni a nárciszok, először a Jetfire fajta.

Jetfire nárciszok
Az előkertben kinyílt a korai tulipánunk, mely már itt volt a kertben, mikor megvettük a házat. Ez a kert legmelegebb része, itt már a magasabb nárciszok és a jácintok is virágoztak.

Tulipánok, nárciszok és jácintok az előkertben
A Corydalis cheilanthifolia sok helyen kel magról a kertben. Néhány tövön már kinyíltak az első virágok. Áprilisban lesznek teljes pompájukban, de inkább már most megmutatom, mert előfordul, hogy később lefagy. A növény teljesen télálló, de a kinyílt virágok érzékenyek.

Corydalis cheilanthifolia
A sziklakertben kinyíltak az első kökörcsinvirágok. Mindig a képen látható tő virágzik először. Sok kökörcsinünk van, magról szépen elszaporodott, de a többi még alig mutatkozik.

Kökörcsin (Pulsatilla)
A diófa mögött, a tölgylevelű hortenzia tövében kinyíltak ez első virágok a fehér virágú szellőrózsánkon. Nem tudom, milyen fajta, arra sem emlékszem, mikor vettük. Nagyon hálás, hosszan virágzó növény, valószínűleg az áprilisi képek között is szerepelni fog.

Szellőrózsa (Anemone)
Elkezdett virágozni a mézbogyó.

Mézbogyó (Lonicera kamtschatica)
A fű közé ültetett krókuszok március folyamán folyamatosan nyíltak, a virágzás a hónap végén érte el a csúcspontját. Egy-egy kép nehezen adja vissza az összhatást, érdemesebb macskáinkkal együtt bejárni a gyepet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése