2021-12-26

Zöld cukormázfesték cukorrépalevélből

Minden évben rengeteg festett mézeskalácsot gyártok karácsonyra.

Idén már november elején megsütöttem és rögtön elkezdtem kifesteni. Készültünk beköltöztetni a házba a két új macskánkat, és addigra szerettem volna elkészülni süteményekkel. Túl nagy kihívásnak tűnt kiscicák társaságában mézeskalácsot festeni.

A tészta receptje:
1 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg porcukor
1 púpos kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál zsiradék (vaj vagy margarin, az eredeti recept szerint zsír, de azt nem tartok otthon). 
2 dkg őrölt fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
5 tojás
Annyi méz, amennyit a tészta felvesz ahhoz, hogy gyúrhatóra összeálljon. Idén 4 kg lisztből készült tésztához valamivel több, mint 1 kg méz fogyott el.

A hozzávalókat célszerű időben kivenni a hűtőből vagy meglangyosítani. Este szoktam összegyúrni, és másnap sütöm.

Sütés előtt a tepsit jól ki kell vajazni, különben odaragad a tészta. Sütőpapírt nem használok, mert akkor hullámos lesz a sütemények hátulja. Ha nagy mennyiséget sütünk, túl nagy pazarlás is lenne, és gyorsabb vajazni, mint papírt igazgatni a tepsire. A tészta gyorsan, 10 percnél hamarabb megsül, ezért nem célszerű magára hagyni sütés közben.

A sütemények egy részén a natúr tésztára kerül a máz, egy részét a cukormáz készítése előtt céklalével pirosra festem. A céklalé gyümölcspréssel nyers céklából készül. Idén nem kellett ezzel foglalkoznom, tavalyról sok lé megmaradt és le volt fagyasztva. 
Az alap, fehér mázat egy tojásfehérjéből, kb. 20 dkg porcukorból, pár kávéskanál sima lisztből és egy kevés citromléből keverem. A pontos mennyiségeket nem tudom, akkor jó a máz, ha a keverő kanálról lecsorgatva már szakadozva folyik, de még nem túl sűrű, ezt ki kell tapasztalni. Egy citrom leve elég volt 4 kg lisztből készült sütemény kifestéséhez.
A rózsaszín mázat nyers céklalével festem. Ehhez a levet kis csokoládébonbonnyi mennyiségekben le szoktam fagyasztani, egy tojáshoz egy adag kell, és pár csepp citromlé, hogy a máz rózsaszín legyen, és ne lila - lilát is lehetne, ha nem raknék bele citromot. Idén jó sötétre sikerült a rózsaszín, mert a többéves lefagyasztott céklalé a mélyhűtőben beszáradt, nem hígította fel a mázat.
A sárga mázhoz kurkumát adok, citromot is lehet, akkor világosabb sárga lesz, ha nem adok hozzá, akkor narancsosabb.
Kék mázat is készítek, ehhez lefagyasztott bodzabogyó szitán átszűrt levét használom, pár mokkáskanálnyit adagonként. Ehhez nem szabad citromlevet adni!

Most a zöld máz készítését írom le részletesebben, mert idén ez volt az, ami frissen készült a kertből szedett cukorrépalevélből. Régebben mirelit spenótot kevertem a mázba, de az gyengébben színezett.

A vastagabb erek közül kitépkedett levéldarabokat botmixerrel összeturmixolom, majd szitán átpasszírozom. Pár mokkáskanálnyi levélpép elég egy adag mázhoz. Túl sokat nem lehet hozzáadni, a zöld máz se lehet hígabb, mint a fehér (és az összes többi szín). Ehhez nem adok citromlevet.
A folyamat képekben:

A kész máz:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése