2021-12-25

Dísznövények októberben

Idén az előkertben szépen színesedett a Zanthoxylum simulans és a szárnyas kecskerágó lombja.

Zanthoxylum simulans sárga és szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) vörös lombja egy magról kelt Aster lila virágai mellett az előkertben
A szárnyas kecskerágón rengeteg termés lett, ezzel is díszít.

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)
A Zanthoxylum simulans termése a szecsuáni borsként is ismert. A növény a rutafélék családjába tartozik, a termés falában a citrusfélék gyümölcsének héjában lévőkhöz hasonló olajtartók vannak (a képet megnyitva és kinagyítva kis kerek foltokként láthatók a piros terméseken). Fűszerként ezt a termésfalat fogyasztjuk, a fényes, fekete magokat nem. Én a konyhában nem használom, a növényt elsősorban az ágakon és a törzsön lévő, dekoratív, vaskos tüskék miatt ültettem dísznek. A piros termések is mutatósak. Egy ismerősöm viszont használja fűszerként is, neki szoktam ajándékozni az erősebb fagyok előtt leszedett terméseket. 

Zanthoxylum simulans termése
Az előkertben a betonkerítés előtti ágyás is színes volt még októberben.

A képen látható virágzó növények: szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides), egy zöld lombú, fehér virágú, magról kelt Heuchera, bíbor virágú csodatölcsér (Mirabilis jalapa), kokárdavirág (Galliardia) és egy alacsony termetű, lila virágú Aster
A betonkerítés előtt virágzott egy alacsony termetű kopasz őszirózsa és kétféle krizantém.

Ez az alacsony termetű, lila virágú Aster az előkertben nőtt, mikor a házat vettük. Később kikelt magról egy hasonló színű, sokkal nagyobb termetű növény, és elnyomta ezt a fajtát. Szerencsére korábban anyósomnak adtam belőle, így a fajta megmaradt, és amit visszakaptam, ezen az új helyen szépen elterjedt.
A krizantém fajtáját vásárláskor még tudtam, de sajnos elfejtettem, és nincs feljegyezve. Későn virágzik, a csigarágásra nagyon kényes, de nagyon tetszenek a virágai.
Ennek a krizantémnak se tudom már a fajtáját. Nagyon erőteljesen terjed, egy kevés virágot nyáron is hoz, de ősszel a legszebb.
A sziklakert előtti gyepben egy magról kelt, erősen terjedő őszirózsa virágzott. Ezt virágzás után nem sokkal le is vágom, mert magról is nagyon szaporodik, teljesen eluralkodna a gyepben, ha hagynám.

Magról kelt Aster a gyepben
Egy rövid ideig szépen díszítette a gyepet a cserszömörcék lehullott lombja.


A sziklakertben virágzott a sáfrány (Crocus sativus).

Valódi sárfány (Crocus sativus)
A ház mögötti ágyásban még virágoztak a Heucherák, szép tarka lett a Tradescantia fluminensis levele, és egy rövid ideig (a fagyokig) láthattuk a Begonia grandis virágát is.

Lentről fölfelé: Heucherák, Tradescantia fluminensis és Begonia grandis
Virágzó Heuchera
A melléképület háta mögött, a kerítésnél meghagytam egy bókoló amaránt (Amaranthus caudatus) csoportot, ez októberre lett igazán szép. Sajnos a hónap közepén le is fagyott.

Bókoló amaránt (Amaranthus caudatus)
Rengeteg termés volt a diófánk alatt lévő csíkos kecskerágókon.

Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus) terméses ága
A legtöbb Begonia grandis tő az ól mögött van, ide szórtam ki az összes kis gumócskát, melyek tavaly ősszel a levelek tövekben keletkeztek. El is kezdtek virágozni, de sajnos későn, a fagyokig csak épp, hogy elkezdtek nyílni.

Begonia grandis az ól mögött
Az ól mögötti ágyásban októberben volt a legszebb a sötétrózsaszín virágú szellőrózsánk.

Szellőrózsa (Anemone)
Az Angel Wings rózsákon már csak elvétve volt virág, de tele lettek apró csipkebogyókkal. A mirigyes őszirózsák is nyíltak még.

Rosa chinenesis Angel Wings, lent a fű között ezüst levelű kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla) és egy fiatal erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) látható
Angel Wings rózsa csipkebogyói mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) virágaival
A fagyokig nyílott még a Leonotis nepetifolia is.

Leonotis nepetifolia
Az üvegház már nem volt olyan szép, mint nyáron. Az uborka tönkrement, a mesevirágok nagy része elvirágzott.

Az üvegház október második felében
A mesevirágok közül az Inferno és a Caligula mindig későn nyílik, ez a két fajta idén is októberben volt a legszebb. Ezeket virágzásban kellett elkezdeni leszárítani. 

Mesevirág (Achimenes) Caligula
Mesevirág (Achimenes) Inferno (piros) és Blue Sparks (lila)
Az üvegházba még két évvel ezelőtt ősszel betettem két cserepes Begonia grandis tövet. Ezekről akkor lehullott egy csomó sarjgumó, és azóta ott is nő ez a növény. Mivel itt nem érte a fagy, aránylag sokáig virágzott és sarjgumókat is tudott hozni.

Begonia grandis az üvegházban
Egy kis plusz színfolt volt az üvegházban a fagyok elől bevitt tulipánpaprika.

Cserepes tulipán paprika az üvegházban
A fóliában több Oxalis tuberosa tő is kivirágzott. Ennek örültem, mert eddig csak tavalyelőtt nyílott pár virág a sok közül egyetlen tövön, tavaly pedig egyáltalán nem virágzott ez a faj. Magot még soha nem hozott, pedig a rovarok látogatják. Valószínűleg kellene egy más fajtájú porzópartner.

Oxalis tuberosa virágai
Oxalis tuberosa virága zengőléggyel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése