Sárgarépás-majorannás zsömlefelfújt
Az üvegházban idén bazsalikom helyett majoranna termett. Az elvetett bazsalikommag nem kelt ki, utána pedig a legközelebbi boltban nem kaptam másik magot. Utánajárni nem akartam, vettem hát helyette majorannát.
Az Achimeneseket tartó állvány alatt kevés volt a fény, ezért meglehetősen ványadt lett, de nem akartam hagyni kárba veszni, ki kellett találni hozzá valami felhasználást.
Anyám zsömlés csirketöltelékbe használt majorannát, ez adta a következő ételhez az ötletet. Én húst nem eszem, de a zsömlés töltelékhez hasonló felfújt önálló ételként is megállja a helyét.
Adva volt még az előző bejegyzésben bemutatott félvödörnyi hibás sárgarépa, azt is el kellett kezdeni felhasználni.
A mélyhűtőben volt még eltéve zöldborsó és a fóliából tudtam szedni pirosra érett paprikát.
Ezek felhasználásával készült a következő étel.
Hozzávalók:
4 zsömle
Kb. 4 vagy 5 dl folyadék, esetemben a párolt zöldség leve
(nem mértem le, mennyi volt, lekanalaztam a zöldségről egyből a tojáshoz) + egy
bögre tej. A zsömle friss volt, szikkadtnál lehet, hogy többet is fölvesz.
Párolt sárgarépa kockákra vágva (mikróban pároltam, mert így
egyszerűbb, de finom lenne kis olajon serpenyőben is).
Mélyhűtött zöldborsó
Piros zöldpaprika kockákra vágva, a félig megpuhult borsóra
dobva mikróban megpuhítva. A borsót a répa után ugyanabban az edényben
pároltam, így az ízes répafőzőlé nem veszett kárba.
Majoranna
5 tojás
Só
Némi reszelt trappista sajt, 5 és 10 dkg között valahol,
szemre
A zsömlét vékonyra szelve összetépkedtem. Az összehabart
tojáshoz hozzákevertem a folyadékot, némi sót, és ráöntöttem a zsömlére.
Hozzáadtam a majorannát, a reszelt sajtot és a zöldségeket, és kivajazott
formába töltve átsütöttem. Elég lassan sült, nagyjából egy órát kb. 150-160
fokon. Kicsit sok volt benne a folyadék, így elpárolgott, de nem égett meg.
A felfújthoz felhasznált kerti zöldségek |
A kész felfújt |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése