Mindkét birsalmafánkról leszedtem, amit elértem, készült sok kiló birsalmasajt és 24 db. 720 ml-es lekvár. A fák magasabb részeiről azonban továbbra is potyog a gyümölcs. Egyszerre annyi nem hullik le, hogy érdemes legyen nekiállni befőzni, szükségünk sincs többre.
Az almafákról is hullik a hibás gyümölcs. Idén kevés az alma, ami lepotyog, nem főzöm be, megesszük nyersen vagy süteménybe elhasználom.
Az idén jó a málnatermés, a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) kártétele elhanyagolható. Minden másnap szedem, egy-egy alkalommal általában két jégkrémes doboznyi jön össze. Ilyen doboznyi:
Sokat megeszünk frissen, magában, és nagyon szeretem gyümölcsjoghurtszerűen elkészítve. Kb. 20 dkg málnát villával összetörök, keverek hozzá pár kanál mézet és 450 g tejfölt. Joghurttal, kefirrel is el lehetne készíteni, de tejföllel finomabb.
Legutóbb a három gyümölcs kombinációjával készült egy háromrétegű sütemény. A megadott mennyiségek egy 39x23 cm méretű tepsiben készült adagra vonatkoznak.
Először a középső, gyümölcsös réteget készítettem el. Ehhez 4 kisebb birsalmát és ugyanennyi almát megpucoltam, kockákra vágtam és pár kanál cukorral megpároltam a mikróban.
Utána a sütemény tetején lévő vajas morzsa hozzávalóit gyúrtam össze. Ezek:
15 dkg vaj
20 dkg liszt
7 dkg porcukor
Miután összegyúrtam, betettem a hűtőbe, hogy jobban morzsolódjon.
Alulra nagyanyám kakaós lepényének a tésztája került. Ennek a hozzávalói:
5 dkg vaj
20 dkg cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
2 egész tojás
2 dl tej
A kakaós tészta hozzávalóit összekevertem és beleöntöttem a tepsibe.
A nyers tésztára egyenletesen elosztva rákanalaztam a párolt alma-birs keveréket, ezt még megpöttyöztem málnaszemekkel. Nem mértem, mennyi volt a málna, becslésem szerint 15-20 dkg lehetett. Túl sokat nem érdemes rátenni, mert nagyon savas lesz. A gyümölcsréteg tetejére morzsoltam a vajas tésztát, és kb. 180 °C-on addig sütöttem, míg a tetején a morzsa pirulni kezdett.
A végeredmény:
Szerintem finom lett.
Ha kakaós lepényt készítek, akkor az itt megadott mennyiség duplájából sütöm a tésztát. Legtöbbször birsalmalekvárral töltöm meg, de a korábban leírt málna-arónia-cukkini lekvárral még finomabb.
![]() |
Nagy meztelencsiga (Limax maximus) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése