2021-09-03

A fekete ribizli felhasználása

Kétféle fekete ribizlink van, az egyik Silvergieters, a másiknak nem emlékszem a fajtájára. A bokrokat észak felől árnyékolja egy körtefa és egy eperfa, ezért erősen dél felé dőlnek, az ágak lehajlanak és legyökeresednek. Így az eredetileg ültetett két különálló bokorból két bokorkomplexum alakult ki. Minden évben kiások és elajándékozok néhány tövet, abban a reményben, hogy áttekinthető bokraim lesznek, de a szüret idejére mindig újra kialakul a szokásos áthatolhatatlan bozót. A bozót viszont szépen terem, csak kicsit kényelmetlen szüretelni.

Idén sikerült időben leszednem a fekete ribizlit. Legtöbbször addig várom, hogy teljesen megérjen, míg egy része lepotyog vagy összeaszalódik, a maradékra meg rákapnak a rigók, de most jobban figyeltem. Először csak egy fél fagylaltos doboznyit szedtem le, hogy kipróbáljam a ribizlis túrótortát.

A receptkeresgélés során a magyar oldalakon talált receptekben mindenütt zselatinos rétegbe zárták a gyümölcsöt, ezeket nem szeretem. Végül találtam egy lengyel receptet, ami úgy tűnt, olyan, amilyennek szeretem a túrótortát. 

Ez volt az eredeti leírás:

Hozzávalók a torta aljához:
18 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült csokoládés keksz
6 dkg olvasztott vaj
Nekünk nem volt itthon csokis keksz, egy csomag Zabfalatokat daráltam le és dolgoztam össze a vajjal. A masszát sütőpapírral bélelt, 23 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk, és félórára a hűtőszekrénybe tesszük.

Túrós massza:
75 dkg túró
2,5 dl 30%-os tejszín (A recept említ 36 %-osat is, ilyet én még nem láttam.)
3 nagy tojás
1 bögre (2,5 dl) finom szemű cukor, én porcukrot használtam
2 evőkanál keményítő
1 evőkanál búzaliszt
1 kiskanál vaníliakivonat, vagy 1 zacskó vaníliás cukor
Az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
A túrót szitán áttörtem. A receptben háromszor átdarált túró szerepel, receptolvasás közben az a benyomásom alakult ki, hogy Lengyelországban lehet ilyet kapni. Itt ilyenről nem tudok, megelégedtem az egyszeri átpasszírozással.
Az összes hozzávalót összekeverjük. Nem habosra, csak míg egyöntetű masszává áll össze. A masszát a lehűlt kekszalapra öntjük és elegyengetjük. Kiskanállal rápöttyözzük a gyümölcspépet, ebből mintákat is kialakíthatunk. Nekem a minta nem sikerült, de nem baj. 

Gyümölcspép:
25 dkg ribizli
3 evőkanál cukor
1 kiskanál keményítő
1 evőkanál víz
Egy kis edényben addig főzzük a cukorral elkevert gyümölcsöt, míg a cukor feloldódik, és a gyümölcs kicsit megpuhul. Ekkor hozzáadjunk a vízben elkevert keményítőt, kicsit besűrítjük, majd félretesszük hűlni.

A tortát a recept szerint vízfürdőben kell sütni, ehhez vízhatlanra be kellene burkolni a tortaformát alufóliába. Alternatívaként szerepel az is, hogy tegyünk be alá a sütőbe egy, a tortaformánál nagyobb, hőálló edényben vizet. Én ez utóbbi megoldást választottam, be toltam a torta alá egy nagy tepsit vízzel. Egyszerűbb, és nem pocsékoljuk az alufóliát.
150°C-on 60-70 percig sütjük.

Finom lett, így nézett ki:

Fekete ribizlis túrótorta
A tortasütés után nagyjából egy héttel leszedtem a bokrokról az összes gyümölcsöt, 1,5 kg volt még rajtuk. Ebből 7 kis üveg dzsem készült. Pontos receptet nem tudok adni, addig főztem a ribizlit, míg el nem kezdett veszélyesen pöfögni, majd kóstolás alapján adtam hozzá a cukrot és egy kicsit még forraltam rajta. Nem passzíroztam át, csak üvegekbe töltöttem és 90 fokra állított sütőben sterilizáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése