2021-08-28

Keserűuborka (Momordica charantia) a palánták kiültetésétől az első érett termésekig

Június 8-án kiültettem a keserűuborka palántákat, hármat az ólkert kerítése mellé, egyet a szedermálna fölötti uborkahálóhoz, kettőt pedig az ól mögött, a kerítés mellett kifeszített uborkahálóhoz.

Palánták az ólkert kerítésénél

Kiültetett palánta a szedermálnák fölötti uborkahálónál

Palánták a kerítés melletti uborkahálónál

Augusztusra ilyenek lettek a növények:

Keserűuborka az ólkert kerítésén

Keserűuborka a szedermálna fölött uborkahálón paradicsom társaságában

Keserűuborka érett termése az ól mögötti uborkahálón. A termésre húzott háló megakadályozza, hogy a földre hulljanak a magok és beszennyeződjön az őket körülvevő nedves, piros hús.
 Az első érett termést augusztus 8-án szedtem le.

A hibátlan termések érés után felnyílnak és kihullanak belőlük a vörös hússal borított világosbarna magok. Mióta elszaporodtak a zöld vándorpoloskák, a szúrások helyén foltok keletkeznek, az érett termés ezeken a helyeken keményebb, gyakran a termés csúcsa is, és ilyenkor nem reped teljesen fel. 
A termés belseje így néz ki:


Az éretlen termést szokás fogyasztani, melynek sokféle gyógyhatást tulajdonítanak. Az érett termés fogyasztására vonatkozóan az interneten nem találtam szinte semmit. Néhol azt írják, hogy mérgező, máshol azt, hogy még keserűbb, helyenként megemlítik, hogy a magokat borító piros hús édes.
Évekkel ezelőtt megkóstoltam az érett termést. Csak a zölden maradt részeken kesernyés kicsit, ízletesnek nem mondható, de nem is kimondottan rosszízű. A magok körüli piros hús valóban édes, az finom. Azóta minden évben megeszem szinte az összes termést, mindig éretten, nyersen és semmiféle hatását nem tapasztaltam, szóval úgy tűnik, nem mérgező.
Éretlenül nem szívesen enném meg, mert egyrészt nem ízlik, másrészt minél több érett magot szeretnék eltenni. Annak idején Szingapúrból kaptam az első magokat patisszonmagokért cserébe, így különösen értékes számomra ez a növény. 
Dísznövénynek is alkalmas, szép a levele és illatos a virága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése