Keserűuborka (Momordica charantia) a palánták kiültetésétől az első érett termésekig
Június 8-án kiültettem a keserűuborka palántákat, hármat az ólkert kerítése mellé, egyet a szedermálna fölötti uborkahálóhoz, kettőt pedig az ól mögött, a kerítés mellett kifeszített uborkahálóhoz.
Palánták az ólkert kerítésénél |
Kiültetett palánta a szedermálnák fölötti uborkahálónál |
Palánták a kerítés melletti uborkahálónál |
Augusztusra ilyenek lettek a növények:
Keserűuborka az ólkert kerítésén |
Keserűuborka a szedermálna fölött uborkahálón paradicsom társaságában |
Keserűuborka érett termése az ól mögötti uborkahálón. A termésre húzott háló megakadályozza, hogy a földre hulljanak a magok és beszennyeződjön az őket körülvevő nedves, piros hús. |
A termés belseje így néz ki:
Évekkel ezelőtt megkóstoltam az érett termést. Csak a zölden maradt részeken kesernyés kicsit, ízletesnek nem mondható, de nem is kimondottan rosszízű. A magok körüli piros hús valóban édes, az finom. Azóta minden évben megeszem szinte az összes termést, mindig éretten, nyersen és semmiféle hatását nem tapasztaltam, szóval úgy tűnik, nem mérgező.
Éretlenül nem szívesen enném meg, mert egyrészt nem ízlik, másrészt minél több érett magot szeretnék eltenni. Annak idején Szingapúrból kaptam az első magokat patisszonmagokért cserébe, így különösen értékes számomra ez a növény.
Dísznövénynek is alkalmas, szép a levele és illatos a virága.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése