2022-11-08

Zöldfűszeres-paprikás kenyérfelfújt madárlátta kenyérből

A férjem pár napot vidéken töltött, hazahozta az ott vásárolt kenyér maradékát. Én közben sütöttem itthon zsömlét, az a kenyér nem fogyott.
Végül ez a jobb ötlet híján felfújtnak nevezett étel készült belőle.

Hozzávalók:
40 dkg szikkadt kenyér
4-5 dl tej (amennyit maradék nélkül beszív a kenyér)
6 egész tojás (zömmel kicsik)
6 dkg reszelt sajt (kis maradék darabka)
Snidling, petrezselyem, metélő fokhagyma és majorranna
2-3 pirosra érett paprika apróra vágva
mokkáskanálnyi só
őrölt bors
A kertből szedett hozzávalók:
Balról jobbra: snidling, metélő fokhagyma (Allium tuberosum), bocskor paprika, Gigante d'Italia fajtájú petrezselyem, majoranna
Snidling és metélő fokhagyma több helyen van a kertben, innen-onnan csipegettem össze a felhasznált mennyiséget.
A majorannát ládába ültettem, most így néz ki:

A Gigante d'Italia fajtájú levélpetrezselyem a nevének megfelelően nagyon nagyra nőtt. Idén sok van belőle (cserepekben, magaságyásban, a ház mögötti keskeny sávban), érdekes módon keveset rágtak le belőle a csigák. A magaságyásban és az egyik cserépben ilyen:

Kíváncsi vagyok, hogy ugyanolyan télálló lesz-e, mint az eddig ültetett sima levélpetrezselyem.

Visszatérve a recepthez:
A kenyeret kis kockákra vágtam és ráöntöttem a tejet. Kb félóráig hagytam állni, ekkor még nem tűnt elég nedvesnek, öntöttem hozzá még egy kis tejet. Belekevertem a többi hozzávalót és még egy órára (amíg megetettem, babusgattam és szórakoztattam az ólban lakó Röfi cicát) félretettem. Ezután vastagon kivajazott formába töltöttem és kb. 175 fokon addig sütöttem, míg a "tészta" megemelkedett, majd kicsit megpirult. Kihűlve összeesett, de azért nem lett rossz.
Még a formában:


Tálra borítva:


Felszeletelve:


Természetesen ízlés szerint lehetne fűszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése