2021-09-28

Birs

Két birsalmafánk van. 
Az egyiket a melléképület előtti gyepbe díszfának ültettük kb. 20 évvel ezelőtt, ennek nagy, körte alakú termése van. Alma alakúnak vettük, de nem az lett. A gyümölcse nyersen nem illatozik, de feldolgozva finom és kiadós.
Díszfaként nagyon bevált, virágzáskor gyönyörű, akár Magnolia helyett is ültethető, majdnem olyan mutatós. Díszítőértékét növeli az idősebb fák platánszerűen hámló kérge.

Idős birs kérge
A másik fánk a kert végében található a komposzt mögött. Ezt gyökérsarjként kaptuk egy alma alakút termő fa alól. Illatos a gyümölcse, de sokszor már a fán romlani kezd, mert kissé barázdált, és a barázdák mentén gyakran megreped.

A melléképület előtt lévő fán sajnos komoly károkat tud okozni a diplokarponos betegség (Diplocarpon soraueri). A tünetek kora nyáron szoktak megjelenni az alsó, árnyékban lévő leveleken. Ha nem avatkozunk be, már nyáron lehullanak a levelek a fáról, ekkor a termés is lepotyog. Ezért ezt az egy fát permetezzük. Ha június elején lefújjuk Cuproxáttal, a foltok csak lassan terjednek, a lomb nagy része őszig a fán marad, és be tud érni a gyümölcs. Most így néznek ki a levelek:

Birs diplokarponos betegsége
Jól láthatók rajtuk a jellegzetes, barna foltok, fekete ponttal a közepükön.
A komposzt mögött lévő fánkon is megjelenik a betegség, de levélhullást nem okoz, az a fa sokkal ellenállóbb. Azt nem permetezzük.
Az újrafertőződés elkerülése végett a lombot el kellene távolítani a fa alól, ennek egyszer neki is álltam. Ekkor azonban egymás után kerültek elő egy avarcsótány faj (Phyllodromica latipennis) példányai. Máshol is találkoztam már velük a kertben, de nem fordultak elő ilyen tömegesen.

Phyllodromica latipennis
Erről és a kertünkben élő többi csótányfajról további képek itt láthatók: Csótányok
Így aztán azóta az avar helyben marad, megalkuszunk az évi egyszeri rezes permetezéssel.

Idén sok gyümölcs termett mindkét fán. A körte alakú elkezdett nagyon hullani, és mivel minden termésben van legalább egy kukac, gyorsan romlik. Ezért a fáról is leszedtem, amit elértem, és igyekeztem minél előbb feldolgozni.
Birsalmasajt és lekvár készült.
Az első munkafolyamatok azonosak. Miután lemostam a gyümölcsökről a szőrt, kivágtam a magházat és a kukacos részeket, a birsdarabokat kuktában a szelep forgásának kezdetétől számított 25-30 percig főzöm. A telepakolt kuktába elég 2,5 dl vizet önteni. Az edényt dugig lehet tömni, fővés közben nagyon összeesik a gyümölcs. 

A vödörben mindkét fáról vannak gyümölcsök, jól látszik a méretkülönbség az alma és körte alakú termések között.
Ennyire meg lehet tömni a kuktát, 
és ennyire összeesik, mire megfő.
A megfőtt gyümölcsöt átpasszírozom. Munkaigényesnek tűnhet ezzel a tekerős szerkezettel, de nem az, hamar megvan.

Főtt birs passzírozása
A masszát lemérem, és a sajthoz kilónként 70 dkg, a lekvárhoz 60 dkg cukrot adok.
Ha lekvár készül, nem főzöm tovább, csak üvegekbe kanalazom, és befőző automatában 90 °C-on kb. 1 óráig sterilizálom. 
A birsalmasajtot mikróban készítem. Egy-egy adagot jénai tálba merek, az alkalmazott teljesítmény attól függ, hogy mennyire akar a pép kifutni, ezt mindig ki kell tapasztalni, ahogy azt is, hogy mennyit lehet a tálba merni ahhoz, hogy rövid időre felügyelet nélkül lehessen hagyni. Egy teli kuktányi gyümölcsből általában kb. 3,2 kg massza lesz, ehhez jön még a cukor. Nagyjából 5-6 adagra lehet osztani, persze ez a tál méretétől is függ. 
Az idén nagyon habzott a birsmassza, 350 W-on főztem adagonként nagyjából 30 percig. 8-10 kanálnál többet nem lehetett egyszerre a tálba tenni, különben kifutott. A korábbi években nagyobb teljesítményen többet tudtam egyszerre főzni, nem tudom, mi okozta most az erős habzást.
A kész masszát szilikonformákba töltöm, majd a kihűlt sajtokat kiveszem és sütőpapírra rakosgatom. További szárításra, forgatásra nincs szükség, ezzel a módszerrel egészen szilárdra be lehet sűríteni a masszát.
Diót sosem teszek bele, mert ha jó a termés, sok készül, megavasodna, mire elfogy. Tárolható kell, hogy legyen, mert nem biztos, hogy következő évben lesz miből főzni.
A kész birsalmasajtok egy része:

Birsalmasajtok
Eddig három lap lett tele birsalmasajttal, és készült 16 üveg lekvár. 

1 megjegyzés:

  1. Városi (lakótelepi) ember számára - aki én vagyok - külön ismeretlen világot nyit a blog. Élvezem a hatalmasra, részletgazdagra nagyítható fotókat is. Visszatérek, amint tehetem. Vajda Miklós

    VálaszTörlés